26 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
26 weken zwanger

Samenvatting week 26 

26 weken zwanger

Je baby in de 26e week van je zwangerschap 

Deze week gaan de oogjes van je kindje steeds vaker open. Het is niet precies duidelijk wat babytjes in de baarmoeder wel en niet kunnen zien. Maar wat wel duidelijk is is dat ze licht en donker kunnen onderscheiden. Ga je van een donkere omgeving naar lichte dan kan je kindje hierop reageren met getrappel. Ook zijn de oogleden, lippen en wenkbrauwen op de echo goed te zien.

Iets minder goed zichtbaar zijn de tandjes. Deze ontwikkelen zich onder het tandvlees steeds verder. Je kindje wordt geboren met al zijn tandjes, maar de eerste zal pas doorkomen tussen de 4 en 7 maanden. Het doorkomen van tandjes gaat helaas vaak gepaard met klachten voor je kindje zoals, pijn, veel kwijlen, onrustig tandvlees, slecht slapen en slecht eten. Rond de derde verjaardag van je kindje zal hij een volledig melkgebit hebben.

De longen van je kindje hebben nog een tijdje nodig om volledig te rijpen. Deze week ontwikkelen verschillende ‘takken van de luchtwegen zich. Daarmee is hij weer een stapje dichterbij om buiten je baarmoeder te kunnen overleven. Hij traint zijn longetjes door het “in- en uitademen” van vruchtwater. Maar pas na de geboorte zal hij zijn eerste echte ademteug nemen. Wil je bevallen in bad? Dan hoef je je geen zorgen te maken dat je kindje water binnenkrijgt. Hij krijgt zijn zuurstof nog binnen via de navelstreng. In het warme water zal hij ook nog geen ademprikkel krijgen. Pas als hij uit het warme water wordt getild krijgt hij de prikkel om zijn eerste ademteug nemen.

Zowel je kindje als je baarmoeder groeit elke week lekker door. Je verloskundige zal tijdens controles gaan voelen hoe je kindje ligt. Liggen de billen of het hoofdje naar boven? Zelf heb je misschien ook wel een idee door de positie van de schopjes. Moet je regelmatig plassen? Dan kan het zijn dat je kindje in stuit ligt en op je blaas trappelt.

26 weken zwanger

Jij in de 26e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader