19 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week 19  – – – – – – Je baby in de 19e week van je zwangerschap  In de 7e en 9e week is het gehoororgaan en de binnenschelp van je kindje’s oren al ontstaan. De afgelopen weken is ook de buitenschelp ontstaan, vanaf nu […]
19 weken zwanger

Samenvatting week 19 

19 weken zwanger

Je baby in de 19e week van je zwangerschap 

In de 7e en 9e week is het gehoororgaan en de binnenschelp van je kindje’s oren al ontstaan. De afgelopen weken is ook de buitenschelp ontstaan, vanaf nu begint het gehoor steeds meer te werken. Je kunt dus zachtjes tegen je kindje praten en muziek laten horen. Zo kan hij wennen aan jouw stem en die van je partner. Ook omgevingsgeluiden kunnen na de geboorte vertrouwd zijn voor je kindje omdat hij deze gedurende je zwangerschap heeft gehoord. Zijn er onverwacht harde geluiden dan kan hij hier van schrikken en wat drukker beginnen met bewegen.

De botten van je kindje bestaat nog voornamelijk uit kraakbeen, dit is zachter en een stuk buigzamer als been. it maakt het voor hem makkelijk om zijn handjes en voetjes in zijn mond stoppen. Als je mazzel hebt krijg je dit te zien met de 20-wekenecho. Het kraakbeen wordt later omgezet in been, dan wordt je kindje dus ook wat minder lenig. Enkele delen, zoals het fontanel, zullen nog soepel blijven tot na de geboorte zodat je kindje door het geboortekanaal kan.

Je kindje krijgt zijn voedingsstoffen en zuurstof binnen via de navelstreng vanuit de placenta. Daarnaast wordt afvalstoffen van je kindje via deze navelstreng afgevoerd en door jouw bloed opgenomen. Je kindje en de placenta namen tot nu toe ongeveer evenveel ruimte in je baarmoeder is. Dat gaat vanaf nu veranderen. De placenta behoudt zijn formaat en je kindje wordt natuurlijk steeds groter.

Wist je trouwens dat jouw bloedsomloop en die van je kindje gescheiden zijn? Jej kan dan ook een andere bloedgroep hebben als je kindje. Rond de 12 weken heb je een bloedonderzoek gehad. Tijdens dit onderzoek is gekeken wat jouw bloedgroep is en of je rhesus positief of negatief bent. Als je rhesus negatief bent en je kindje rhesus positief kan dit effect hebben op de gezondheid van je kindje.

19 weken zwanger

Jij in de 19e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader