Skip to content
Babyfoon

Babyfoon kopen: waar let je op?

Lekker ontspannen wanneer je kindje ligt te slapen doe met je met een goede babyfoon. Zo kun je een oogje in het zeil houden en weet je wanneer je kindje wakker wordt. Maar welke babyfoon past er bij jou? Wil je alleen luisteren of ook beeld? Wil je kunnen terugpraten en/of slaapliedjes kunnen afspelen? De keuze is enorm. Wij helpen je daarom een beetje op weg.
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Welke type babyfoons zijn er?

Er zijn twee type babyfoons. Babyfoons met alleen geluid en babyfoons met beeld én geluid. Op het gebied van babyfoons met beeld en geluid heb je nog de keuze uit drie modellen. Een babyunit + een ouderunit, een babyunit in combinatie met een app of een babyunit in combinatie met een app en een ouderunit.

Geluidsbabyfoon (1)

Babyfoons met alleen geluid

Dit model bestaat uit twee delen. Een zender en een ontvanger. De zender, ook wel de ‘’babyunit’’ genoemd, plaats je in dezelfde ruimte als je kindje. De babyunit zender registreert alle geluiden en stuurt deze door naar de ontvanger, ‘’de ouderunit’’. Wanneer je kindje een geluidje maakt, hoor je dat dus meteen. Er zijn ook vele modellen verkrijgbaar waarbij de ouderunit oplicht of dat er lichtjes gaan branden. Zo kun je dus ook zien dat je kindje geluid maakt. (Wat een erg handige functie is als je het volume van de ontvanger uit hebt staan en geloof me dit staat het vaak). Geluidsbabyfoons waren altijd de standaard, maar door de technische ontwikkelingen van tegenwoordig, zoals smartphones en bijbehorende apps, wint de babyfoon met beeld en geluid aan terrein. De kosten van een babyfoons zonder geluid zijn tussen de 35 en 150 euro.

Babyfoons met beeld en geluid

Beeldbabyfoons hebben een microfoontje én een camera op de zender of babyunit zitten. Op de ontvanger, of ouderunit, heb je altijd live zicht op je kindje en zijn omgeving. Je kunt dus direct zien of je even naar je kindje moet. Op het gebied van babyfoons met beeld en geluid heb je nog de keuze uit twee modellen. Een babyunit + een ouderunit of een babyunit in combinatie met een app. Door de toevoeging van de camera zijn de beeldbabyfoons wel een stuk duurder dan babyfoons zonder camera. Je moet denken aan prijzen tussen de 55 en 230 euro.

Beeldbabyfoon (1)
Babyfoon met app

Beeldbabyfoons met een app

Veel huishoudens die kiezen voor een beeldbabyfoon verbinden deze met een app op hun smartphone. Hier zitten voor- en nadelen aan. Je hebt geen ouderunit nodig. Je mobiele telefoon is in dit geval de ontvanger. En omdat je de app kunt installeren op je eigen smartphone en die van je partner, kun je altijd even kijken bij je kindje. Je hoeft ook niet met het wifi netwerk van de babyunit verbonden te zijn. Zolang je een werkende internetverbinding op je smartphone hebt, heb je beeld of je nu bij de buren zit of op je werk bent.

Maar omdat je smartphone, de ontvanger, via internet werkt ben je afhankelijk van de sterkte van je (wifi) verbinding. Ook je mobiele (data) verbinding heeft invloed omdat de dekking niet overal fantastisch is (in gebouwen, tunnels, trein etc). En als je internetbundel op is, is het ook lastig om je kindje in de gaten te houden.

De juiste verbinding

Voor een babyfoon is een goede verbinding essentieel. Een babyfoon kan op diverse verbindingen werken. De zender stuurt de signalen, beeld en geluid, door de lucht. Het bereik van een babyfoon hangt dan ook van een aantal factoren af. Betonnen muren, isolatie en het verschil in verdiepingen hebben invloed op het bereik.

Verbinding geluidsbabyfoon

Een moderne geluidsbabyfoon is een DECT-babyfoon (digitaal). DECT heeft een groot bereik en is storingsvrij. De afstanden die je op de verpakkingen ziet staan, 200 meter kan je met een korreltje zout nemen. Met één betonnen muur ertussen neemt het bereik al met een derde af. Een nadeel van DECT is dat je geen tweede babyunit aan een ouderunit kan koppelen. Analoge geluidsbabyfoons zijn er nauwelijks (meer). Dit omdat de techniek hierachter zeer storingsgevoelig is.

Als je echt behoefte hebt aan een bereik van honderden meters kun je een babyfoon kopen met PMR techniek. Dit is de techniek dat ook gebruikt wordt bij walkie talkies. Deze techniek geeft wel meer storingen.

Verbinding beeldbabyfoons

Beeldbabyfoons gebruiken andere technieken met onbekende namen als FHSS, GFSK (hoef je niet te onthouden). Een techniek die wel relevant is Wifi.

Via je (thuis) internetverbinding kun je heel simpel je babyfoon systeem koppelen aan wifi. Zolang de wifi verbinding van je (wifi)router naar je beeldbabyfoon goed is dit een prima methode om je kindje in de gaten te houden. Bij een slechte verbinding zal je de verbinding met de beeldtelefoon soms verliezen en kan je je kindje dus niet zien. (Om je wifi te verbeteren kunt je bijvoorbeeld een access point (extra wifi punt) toevoegen aan je thuisnetwerk. Voor meer informatie kun je contact opnemen met een lokale PC winkel, of bijvoorbeeld bij een Mediamarkt in de buurt om advies vragen).

Over welke functies kunnen babyfoons beschikken? 

Er zitten vele functies op babyfoons en net als zo vaak hoe duurder hoe meer functies (en hoe beter de kwaliteit van beeld en geluid). Hieronder bespreken we een aantal van deze functies.

Uitbreidbare beeldbabyfoon
Heb je meerdere kinderen of wil je alvast rekening houden met gezinsuitbreiding? Zoek dan naar een babyfoon waarbij het mogelijk is om een extra babyunit aan te sluiten. 

Vox
Dit kun je zien als een eco-modus. De babyfoon springt pas aan als er beeld of geluid waargenomen wordt. Een voordeel hiervan is dat de batterij of accu een stuk langer meegaan.

Terugpraatfunctie
Soms wil het wel eens helpen als je kindje je stem hoort. Dit kan net het verschil zijn tussen weer lekker in slaap van een huilbui.

Temperatuurweergave
Altijd handig om te weten of je kindje niet in een sauna ligt of dat het erg koud is. Houd wel rekening met de plaats van de beeld babyfoon. Als deze bijvoorbeeld bovenop de kast staat zal er een hogere temperatuur weergegeven worden dan het bedje van je kindje. Dit omdat warme lucht opstijgt.

Opnamefunctie
Wil je terug kunnen kijken wat je kindje doet voordat deze in slaap valt? Of benieuwd waarom je kindje ‘s nachts vaak huilend wakker wordt? Schakel dan, indien aanwezig natuurlijk, de opnamefunctie in en kijk de nacht van je slapende kindje terug.

Dual mode
Bij een babyfoon met dual mode kun je jouw kindje via je smartphone of tablet en monitor kijken. Ben jij aan het werk en past je partner op? Dan kunnen jullie beide jullie kindje in de gaten houden. 

Infrarood
Infrarood draagt bij aan goed zicht in denacht. je kindje ligt heerlijk te slapen in een donkere kamer, terwijl jij hem goed in de gaten kan houden.

Nachtlampje
Veel kinderen slapen toch net wat lekker als het niet helemaal donker is. Een extra nachtlampje is dan zeer handig.

Slaapliedjes
Ben je schor van het in slaap zingen dan kan deze functie je goed uitkomen. Veel baby’s doezelen lekker in slaap bij een slaapliedje (of worden er rustig van).

Babyfoon kiezen

Dus om de beste babyfoon te kiezen, is het belangrijk dat je jezelf afvraagt:

  • Wil je jouw kindje alleen horen of horen en zien? 
  • Welke verbindingstechniek heb je nodig? 
  • Hoeveel babyunits heb je nodig?
  • Wil je een eco-modus?
  • Wil je tegen je kindje kunnen praten?
  • Wil je weten hoe warm het op de kamer van je kindje is?
  • Wil je een extra nachtlampje?
  • Wil je slaapliedjes kunnen afspelen?
  • Wil je je kindje goed in het donker kunnen zien?
  • Wil je het beeld kunnen opnemen?
  • Wil je jouw kindje via een monitor en smartphone bekijken
  • Wil je naast het geluid ook een signaal ontvangen als jouw kindje huilt?

Privacy en veiligheid van babyfoons

Uit onderzoek blijkt dat de kans klein is dat andere mensen kunnen mee luisteren of kijken, maar hoe klein ook, het risico is er. Het risico bij een analoge of PMR (walkie talkie) is flink hoger. Hier valt ook weinig aan te doen omdat het signaal door de lucht gaat, dit is bij wifi niet het geval.

Wifi babyfoons hebben weer andere risico’s. Het risico zit hem niet zozeer in de babyfoons maar in de beveiliging van je netwerk. Een standaard router (geleverd door je internetaanbieder) heeft ook standaard beveiliging. Je kunt thuisnetwerken zo sterk beveiligen als je zelf wilt door bijvoorbeeld een firewall. Hier heb je wel wat kennis voor nodig. Voor de gemiddelde internetgebruiker is dit helaas niet te doen. Bovendien kan het ook aardig in de papieren lopen.

Alternatieven voor de babyfoon

De babyfoon-app
Zoals hierboven al besproken is je beeldbabyfoon in combinatie app een prima en goedkoop alternatief.

Beveiligingscamera
Huishoudens die een beveiligingssysteem hebben kunnen ook een camera in de babykamer plaatsen. Een voordeel is dat een losse unit goedkoper kan zijn dan een beeldbabyfoon en dat er extra functies zoals bewegingsdetectie aanwezig kunnen zijn.
Deze camera’s geven mogelijk te veel meldingen bij beweging. Geluidsdetectie is vaak niet mogelijk. Ook ontbreken de echte baby functies zoals slaapliedjes.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.